KLIKKERTRENING
Jul 30, 2024
DETTE ER ET REFERAT FRA 2000
- det betyr at ikke alt stemmer med praksis lenger, for de som har vært med på utviklingen.
Tenker at det derfor er interessant på flere måter, både for den som aldri har prøvd før til den som er dreven med bruken av klikker.
Referatet inneholder en del med hund i slutten.
Shaping / forming:
Bygger opp en atferd bit for bit. Ta små steg om gangen. Klikk for ønsket atferd og gi godbit etter klikket.
Du gjør dette sammen med dyret, ikke med det.
Ikke avbryt med spørsmål underveis i trenings/formings prosessen med et dyr, da forstyrrer man prosessen.
Man må prøve denne metoden for å lære den.
- Ikke bruk stemmen som klikker.
Klikket er ikke ros, men en melding / informasjon. Klikket forteller dyret akkurat hva det var du likte. Stemmen er ikke så rask og effektiv som klikket. Stemmen bruker for lang tid. "Flink gutt" tar for lang tid. Vanskelig å være helt presis med stemmen, f.eks. dersom man skal klikke akkurat i det høyre forben går i bakken. Vanskelig å si om man treffer akkurat riktig oppførsel med stemmen.
Og vi prater hele tiden og kan vanskelig unngå at vi bruker de ordene vi har valgt som klikk i løpet av en dag. Dyret kan tro at det blir forsterket / "belønnet" for noe uten at det egentlig er det.
Klikket må være helt forskjellig fra det som er i omgivelsene.
Vi klarer heller ikke å holde følelsene ute av stemmen. Stemmen er fin for ros ikke for informasjon. Det er meldingen som er viktig.
Å bruke mat er den raskeste måten å lære dyret hva du ønsker at det skal gjøre. Kan slutte med å gi mat senere.
Skinner:
- Lovene for operant betinging gjelder i enhver lærings-prosess, uansett om vi er klar over det eller ikke.
Klikker er bare et enklere ord for operant betinging.
"Treningsleken": Prøv klikker trening på hverandre for å lære det.
"Keep going" signal for å ikke stoppe atferden. Må læres til dyret.
Ikke bruk korreksjon i treningen. Dyr er ofte redd for å forsøke ting og gjøre noe galt fordi de har blitt straffet for å ha gjort ærlige forsøk før.
- Det er harmløs negativ informasjon i klikket: Ikke noe klikk = dette var ikke det man ønsket.
Man kan ofte oppleve at dyret gjør en masse ting som ikke har noe med saken å gjøre.
Treningsleken: Mennesket som "er dyr" gjør også mange rare ting som hun tror virker, men som egentlig ikke er det som det blir klikket for.
Må ta et lite steg om gangen. Ikke hopp fra å lære hunden "kom" inne i huset til å trene "kom" ute i skogen. Start i huset, fra et rom til et annet, i hagen, i parken osv. Begynn med bittesmå steg, ta det du kan få.
En hund som har mye vanlig trening venter vanligvis til den får beskjed om hva den skal gjøre. Når den ikke får noen beskjeder gjør den som den selv vil, ser på de andre hundene, går omkring ol. Tar tid før den skjønner at klikket er viktig. Må i begynnelsen klikke for det meste for å få den til å forstå sammenhengen mellom klikk og mat. Klikk f.eks. hver gang den tar hodet ned. Når den begynner å logre har den begynt å forstå hva som foregår. Forstår at det er den som kan få deg til i klikke og gi ut fôret.
Dette er slitsomt for dyret fordi det må tenke hele tiden. Men det er også morsomt. Bare hold på en liten stund. Bruk mye forsterkning i begynnelsen for å få den til å forstå leken.
Start med å klikke og gi godbit i det hunden retter oppmerksomheten mot deg. Kan man få den til å forstå at den får klikk og godbit dersom den retter oppmerksomheten mot deg og ikke alt mulig annet så slipper man at den blir uoppmerksom.
Hvis hunden begynner å tilby deg noe, f.eks. legge seg ned, klikk. Den sier "jeg vet ikke hva du vil, men jeg kan gjøre dette" (legge seg ned).
Lære å gå ved foten: Klikk når båndet er slakt og begge (eier og hund) beveger seg ved siden av hverandre.
Hva hvis et annen dyr blir klikket? Hører dyret et annet klikk og ingenting skjer vil den fort forstå at det er "mitt menneske som klikker for meg". De finner fort ut av det. Blir ofte ivrige og vil bli klikket for dersom de hører at andre blir det.
Flere kan også trene samme dyr om de jobber sammen om det.
Det er lettest å begynne når de er sultne. Men de finner fort leken interessant; dyret finner ut at det kan få deg til å gi det mat.
Med hunder er "rygge" og "snurre rundt" lette øvelser å begynne med.
Når de begynner å bli veldig ivrige, f.eks. legger seg ned mange ganger for å vise deg at de kan det, er det på tide å introdusere et "cue" (signal). Det blir bare klikket hver gang den legger seg ned når den får beskjed om det.
- Når atferden har blitt lært, behøver man ikke klikket og maten mer.
Bruker akkurat samme prinsipp på hester. Begynn på bakken først så den lærer leken. Når du rir, klikk for riktig atferd, f.eks. ved første ben som går til siden når man skal lære sidebevegelser.
- Belønn det du liker, ikke straff det du ikke liker.
Klikker du når du ikke skulle, så spiller ikke det noen rolle. Dyret får en ekstra godbit, men det gjør ikke noe.
Eks: En som klikket hesten sin hver gang den så på henne når den gikk ute på beite i en flokk med hester. Når hun snudde seg og gikk fulgte han etter.
Klikk -Skarp lyd ("alert signal"). Noen hunder reagerer på lyden.
Klikk når du holder på med noe som hunden liker for å venne den til lyden. Klikk i lomma eller bak ryggen for å dempe lyden til å begynne med.
"In clikker training we don't make the animal do things"
"Shaping" - bygger opp en oppførsel.
"Targeting" - røre et mål
- følge et mål
Få hunden f.eks. til å følge en pinne. Klikk hver gang den rører enden på pinnen med snuten. Hold pinnen ute av synet når den ikke skal følge den. Dette kan brukes til å lære hunder og hester å hoppe over, gå inn i, gå under ting.
Klikket stopper oppførselen. Det spiller ingen rolle hva dyret gjør etter klikket.
Pinnen betyr "rør meg" og er et "cue", et "grønt lys" som forteller dyret at nå kan det gjøre noe. Det er ikke noe trussel i et "cue". Det er ikke noe farlig om man ikke utførere det. Det eneste som skjer er at man ikke får høre klikket og ikke får belønning.
"Kommando" er det en trussel i. Gjør dette ellers.....
Når hunden har lært å røre ved pinnen kan man lære den å følge den; røre ved den når man holder pinnen på forskjellige steder. Bruker på denne måten målet til å forklare hva man vil dyret skal gjøre. Der pinnen går, går dyret også. Kan bruke dette til å venne dem til ting, f.eks. gå en agility bane. Det er bedre å bruke et mål enn å bruke mat fordi de blir for opptatt av maten.
Å bruke mål er en veldig fin treningsmetode for hester. Når hesten har lært å følge målet kan man bruke det til å få den til å gå inn i hengeren, gå over bekker osv.
Hvordan bygge opp et "cue" ?
"Reinforcer" - Klikket oppmuntrer oppførselen.
Et "cue" er også en "reinforcer", det oppmuntrer oppførselen, har blitt like bra som et klikk.
Å bruke "cue" som "reinforcer" er et veldig effektivt treningsverktøy som brukes svært sjelden.
En endring av et "cue" skaper forvirring med en gang, men når det blir klikket for det styrker og forbedrer det oppførselen.
"Cuet" er en "reinforcer" i seg selv og kan gis mange rare steder. Å gi dobbelt så mye mat styrker ikke oppførselen. Men å bruke et "cue" på mange forskjellige steder under mange forskjellige betingelser styrker oppførselen.
Bygg opp "cues" som er meningsfulle under alle forhold. Dyret forstår da alltid hva det skal gjøre uansett omgivelser. Man behøver ikke målet lenger når dyret forstår "cuet".
På samme måte som et klikk må "cuet" være lett å kjenne igjen. Det er derfor vanskelig å bruke hånden. Bruke noe helt annet som du ikke bruker til vanlig til å begynne med. Så kan man endre "cuet" etterhvert.
Slutt med en gang du har en suksess, spesielt hvis det dere holder på med er vanskelig. Ikke vent på flere suksesser, da kan hele oppførselen falle fra hverandre. Det er det siste man gjør som blir husket.
Erfarne klikker-trenere lar hunden eller hesten sin vandre omkring og undersøke omgivelsene hvis den vil det, vet at den kommer tilbake.
Viktig å la dyret få hvile og ikke holde på for lenge om gangen. Det er slitsomt å lære noe. Ikke gjør 1000 repetisjoner. Et klikker-trenet dyr vil tro at du ikke er fornøyd med hvordan det blir gjort. Den eneste grunnen til å gjøre noe mange ganger er for å bygge opp fysikken. Men ting du gjør klikker-trening med er vanligvis ikke det.
Vi mennesker er trent av tradisjonelle trenere og må konsentrere oss for f.eks. ikke å nappe i båndet når vi trener en hund. Derfor er det best å trene uten bånd eventuelt tre det inn i beltet ditt dersom du ikke kan ha den løs. Tren inne til å begynne med. Etterhvert vil den være der du er når dere er ute også.
Å lære den betydningen av et ord som "bra" kan gjøres ved i si "bra" og så klikke. Etterhvert vil "bra" bety det samme som klikk.
Man behøver ikke klikke for en oppførsel om gangen. Men når man lærer inn et "cue" kan det være lurt å bare trene på en ting.
Ved trening av en kjede av handlinger blir hver handling forsterket ("reinforced") med "cuet" for den neste oppførselen. Går det feil underveis i kjeden så bare begynn helt på nytt igjen, ikke fortsett.
HUNDENS KROPPSSPRÅK
Hva er en hund
Hunder og ulver har nesten like gener. Det er derfor de kan parre seg med hverandre og bli besteforeldre. Enkelte andre dyreslag kan også få unger med hverandre, men avkommene blir sterile.
Studerer ulver for å lære om hunder.
Mat er det viktigste i hundens liv = å overleve.
Kan ikke forvente at en hund ikke skal ta mat som står fremme når du ikke er der.
Jakt = mat = overleve.
Ulvene i flokken samarbeider om jakt.
Jakt har ingenting med aggresjon å gjøre. Man må sosialisere store hunder med små hunder. De er født med en sperre mot å jakte på sine egne (= aggresjonshemning), men de må lære at "dette er en hund". Har de ikke lært at dette er en hund, vil jakt- instinktet slå til dersom de ser en liten hund som piler avgårde.
Ta over nakken = drepe bytte atferd.
Dette grepet brukes bare når de skal drepe. Ulver bruker det aldri for å oppdra hverandre. Man kan se unge ulver gjøre det i lek for å lære seg at slikt gjør man ikke. Voksne ulver gjør det ikke. Derfor skal man aldri ta nakkegrep på en hund. Kan risikere at den eksploderer, for den forsvarer sitt liv.
Et av de største problemene vi har er at hunder løper etter ting som beveger seg. Kan dempe dette ned ved å ta fra dem muligheten til å gjøre det og få dem til å finne ut at det er morsommere å være sammen med deg.
Vi kan utnytte det at hunder løper etter ting som beveger seg ved å bevege oss selv. Beveger oss vekk for å få dem til å komme. Ros og belønn når den kommer.
I en ulveflokk er det valpene som får maten først. Det er de som er fremtiden for flokken. La hunden få ha maten sin i fred. Mat er viktig for dem og det skal vi respektere.
En hund kan ta tak i armen din for han ønsker å kontrollere deg. Stå stille, så slipper han. Begynner du å dra til deg armen slår "knappen for bytte som begynner å røre på seg" inn og han griper hardere i armen for at "byttet" ikke skal slippe unna. Ikke slåss om båndet. Da holder hunden bare hardere igjen. Kan f.eks. få den til å sette seg isteden. Har vanskelig for å gjøre to ting på en gang og vil slippe båndet.
Hunder får hele tiden masse sanseintrykk. Har den først begynt å konsentrere seg om en ting, f.eks. lukte på noe, så lukker den de andre sansene. Så den hører faktisk ikke at du roper på den.
Hunder forsvarer det som er viktig for dem, mat, hus, hjem; det som er viktig for flokken. Hunder vil forsvare seg selv, det er veldig viktig. Det gjør vi også. Alle vil prøve å gjøre noe for å redde seg selv.
Det er de utvendige signalene hundene reagerer på. Kommer i forsvar om vi bruker truende signaler. Hunden bruker først dempende signaler for å få situasjonen til å roe seg. Vi må lære oss å lese hundens signaler så den slipper å komme i en situasjon hvor den må forsvare seg.
Hunder liker ikke at du holder over dem. De fleste hunder reagerer på det, men kan lære å tåle det; desensitering.
Måten barn er på kan gjøre at hunden blir redd. La aldri barn og hund være alene.
Å gå rett mot en hund virker veldig truende. Må trene hunder til å gå på tur og møte andre hunder.
Å ikke ha plass nok rundt seg kan være skremmende for hunden.
Må venne dem til ting de er redde for litt etter litt; desensitivere. Ikke press den inn i situasjoner den er redd for. Ta det litt etter litt. Her er klikker-trening fint.
- Følelser kan vi ikke bestemme over. De må man jobbe med.
Hvorfor ruller hunder seg i skitt og møkk? Dersom en ulv er ute og går og finner noe å jakte på, ruller den seg i lukten av det, går hjem til flokken og lar dem lukte på seg for å prøve og få dem til å følge seg ut på jakt.
Å høre til en flokk er sterkt nedlagt i hunder. Kjerneflokken som lever sammen i et "hi-område" er det hunden relaterer seg til. Det å være alene er skremmende. Må venne dem til det gradvis. Den må føle seg trygg. Alt som har med angst å gjøre må man ta skritt for skritt.
Rangorden: Det å være en del av et rangordnings-system forutsetter voksne individer. Valper og unge hunder er utenfor dette systemet. Det er en rangorden for hanner og en for hunner. Å være leder i en flokk er en mental tilstand. De driver ikke å slåss og krangler for å finne ut hvem som er leder. Det er et spill som er usynlig for oss. Ulvelederen er veldig tålmodig med de unge ulvene. Lederens rolle er å holde oppsyn og bare gripe inn dersom det blir for mye tull blant de unge.
For å roe ned unge umuliuser kan man bare helt rolig holde den over nesen og holde den ned ("pinning") til den roer seg.
Dempende signaler
Mennesker kan også bruke signalene overfor hunder. Det er viktig å lære å lese hunden og forstå den.
Hunder har 27-28 signaler som de bruker.
Mange av signalene kommer automatisk fordi de er en del av det å være hund. Det er også til en viss grad lærbart. Kan lære hunder å bruke dette språket hvis det er avlært.
Forskning på hunder er forholdsvis nytt.
- Vær nysgjerrig og åpne for nye ting.
Hundene har bare 4-6 truende signaler, mens det er nesten 30 dempende signaler.
- Det å unngå konflikter i flokken er det viktigste for flokkens overlevelse.
Problemer med hunder som ikke kommuniserer oppstår fordi vårt samfunn er så unaturlig. Kunstige omgivelser for hundene.
Man bør kunne lese hunder.
Det mest brukte av alle signaler er å snu hodet til siden for å dempe det ubehagelige. F.eks. snur de ofte hodet til siden når du går rett mot dem for å ta bilde. Noen ganger snur de bare litt på hodet, men de holder øynene på det som er skummelt. Man må la hunden få lov til å se på det som er skummelt.
I en vanskelig situasjon starter de med dempende signaler. Dersom dette ikke hjelper gir de sterkere og sterkere signaler inntil det eventuelt blir til aggresjon.
Ikke sett/legg fremmede hunder nærme hverandre. Det er veldig slitsomt for dem å hele tiden unngå å se rett på hverandre og hele tiden dempe for å unngå aggresjon. Stå f.eks. mellom hunden din og den andre hunden.
Hvis man lener seg over og klapper en hund vil man ofte se at den ser vekk fra deg. Klapper du på samme side som du står ser den på deg. Hunder kan også reagere på voldsom rosing. Kutt ut maset hvis hunden ikke kommer til deg, gå heller litt vekk så kommer den. Mange hunder synes "kom!! kom!! kom!!" er skummelt.
Hunder reagerer også på døde ting og gjenstander. Holder du gjenstanden som hunden reagerer på, så hold den på den siden av deg som er lengst vekk fra hunden.
Hundene forventer et svar tilbake når de gir oss et signal og blir veldig frustrerte når de ikke får det.
Hvis det ikke nytter å snu hodet vekk for å dempe, så snur de hele seg vekk. Dette er sterkere demping. Å snu ryggen til er et dempende signal vi kan bruke i treningen.
Hunder går rundt hverandre for å unngå den frontale kontakten. Det er ikke pent å gå rett opp i fjeset på noen før man har hatt hilsningsritual.
Stramt bånd er noe som får hunder til å reagere.
Å stoppe og stå stille er et mye brukt dempende signal. Å sette seg ned er kraftig dempende. Setter hunden seg ned med ryggen til deg, har den oppfattet deg som veldig aggressiv. Stå, sitte, ligge; stillestående positurer har en svært dempende effekt på andre hunder.
Slikke seg er også et dempende signal som brukes mye. Kan gå veldig fort; tungen fort ut og inn av munnen.
Gjesping kan ha stor virkning på en hund som er stresset.
Strekke frem forlabbene kan være en invitasjon til lek (hopper litt fram og tilbake også), men er også et dempende signal for å få ting til å roe seg.
Viktig at det er hunden som får ta kontakt selv. Ikke lokk den dersom den er skeptisk.
Ikke hindre hunden i å gi dempende signaler f.eks. når dere møter en annen hund på tur. Ofte kan man se at hundene går og snuser og later som de ikke ser hverandre til å begynne med. Omdirigert adferd, må finne på noe å gjøre når de ikke helt vet hva de skal gjøre med situasjonen.
Hundene tipper ofte bare nesen litt ned for å dempe.
Sakte bevegelser, å gå sakte, er veldig dempende. Vi kan også bruke dette overfor hunder. Vi må være nøye med å skape positive situasjoner omkring det vi skal gjøre, ikke opptre truende.
Blunking er effektivt dempende. Stå stille og blunke.
Dempende signaler er ikke skadelige så det er vel verd å prøve og bruke signalene overfor hunder. Virker de ikke så er det ikke noe farlig, men de fleste signalene virker i hvert fall litt.
Splitte opp: Hunden prøver å hindre at to hunder (eller mennesker) begynner å slåss dersom de kommer for nærme hverandre. Oppsplitting er et veldig dempende signal for å unngå konflikter. Det er dette hunden gjør når den trenger seg mellom to mennesker som f.eks. sitter nær hverandre i sofaen. Ikke kjeft på hunden for å gjøre det, den prøver bare å hindre at en ubehagelig situasjon kan oppstå. Vi kan også bruke dette ved å gå imellom dem dersom det er to hunder som er veldig anspente.
Gå i bue, ikke gå rett på en hund. Gå med siden til hunden. Man kan lære hundene til å passere hverandre rolig og pent ved å benytte buer og ved at de får lov til å snu seg vekk fra hverandre.
Tisse:
- markering av territoriet
- stress
- demping
- sosialt, alle tisser på samme sted
Dempende signaler er noe alle hunder er født med. Også blinde hunder bruker signalene. Hvalper på 7 timer gjesper for å dempe når de blir løftet opp. Unngå å løfte dem opp, de synes det er en stressende situasjon. Hvalper som er rolige i seg selv begynner å bruke signalene senere, 4-5 dager gamle. Når de er 6-8 uker gamle kan de mesteparten av signalene.
Livet til en hund består stort sett i å unngå konflikter, ikke hele tiden å finne ut hvem som er sjef eller underkaste seg. Legge seg ned er ikke underkasting, men demping. Buken i været er underkasting.
Signalene er de samme for hunder over hele verden. Halen betyr ingenting. Hundene ser ikke på den, det er det vi mennesker som gjør.
I hundeflokken er det en hunn og en hann som er sjefer. Vi mennesker blandes ikke inn i dette systemet, vi oppfattes som noe helt annet.
Gir hunden deg et dempende signal kan man gi den et dempende signal tilbake og slutte med det vi gjorde som hunden reagerte på. Hunden bruker ikke signalene til å styre deg. Slik er det mennesker som tenker. Hunder tenker ikke slik.