Trening av balanse og styrke

Aug 07, 2024

Når man snakker om trening så er det gjerne trening i den grenen man holder på med, samt styrke- og kondisjons/utholdenhetstrening man tenker på. I tillegg til dette er det også viktig å trene kroppens

  • koordinasjon – propriosepsjon
  • balanse – kjernemuskler, stabiliseringsmuskler

Propriosepsjonssystemet sitter i sener, muskler og leddkapsler. Det holder styr på hvor kroppsdelene er i forhold til hverandre. Hvor mye strekk og bøy det er i ledd. Propriosepsjonssystemet fungerer best etter oppvarming. Det trer inn for å stabilisere og sørger for koordinasjon og balanse av kroppen. Et fungerende propriosepsjonssystem er viktig for å unngå at hesten kommer ut av balanse, snubler eller forstrekker seg. Derfor er det veldig viktig å trene propriosepsjon for alle hester uavhengig av rase, alder eller gren.

Stabiliseringsmusklene eller kjernemusklene (toniske muskler) er små korte muskler som befinner seg rundt leddene. De er med på å stabilisere kroppen og trenes best ved sakte bevegelse, for eksempel å gå rolig i ulent terreng, stå på et ustabilt underlag (f.eks en madrass eller en vippe) eller gå over bommer og kavaletter i skritt. Gjerne bommer med litt ulik høyde som ligger litt hulter til bulter som greiner på skogbunnen.

De store muskelgruppene (fasiske muskler) slik som lår og rumpemusklene brukes ved store bevegelser. De gir hurtighet og styrke og trenes med mer fart eller tyngde. Hvis de toniske stabiliseringsmusklene blir slitne, må de fasiske musklene ta over jobben. Skader i sener kommer ofte når hesten er sliten for da orker ikke de musklene som støtter senen og strukturene rundt å støtte dem lenger.

Kavaletter er fint for å trene både koordinasjon, balanse og styrke.

Skal man trene kjernemuskulaturen/stabiliserings musklene må dette gjøres i rolig skritt for at disse musklene skal få jobbet. Går hesten fort eller traver er det de store muskelgruppene som befinner seg lenger ut på kroppen som blir trent.

 

Har man litt høyde på kvalitetene er det muskulaturen som løfter bena som blir trent. Med litt lenger avstand mellom bommene enn normal steglengde for hesten så trener man de musklene som strekker bena ut.

Du trenger ikke dyrt utstyr eller ridebane. Noen små stokker eller gjerdestolper og tissepotter fra IKEA for å gi dem litt høyde og en gårdsvei, tunet eller parkeringsplass kan fungere fint, ihvertfall så lenge man holder seg i skritt.

Skal man trave eller galoppere over bommer og kavaletter må underlaget være jevnt. Da er det lurt å ikke ha bommer som triller lett så hesten kan skli og skade seg hvis den tråkker på dem. Skal man bruke gjerdestolper er det også en fordel om de har litt lengde så hesten kan se dem bak seg når forbena har passert. Jeg opplevde at Vanjar ble mye flinkere til å løfte bakbena når jeg fikk tak i noen lengre stokker enn de brukne gjerdestolpene på snaue 1 m som jeg hadde brukt.

Bommer på bøyd spor trener både koordinasjon og musklene på siden av hestens kropp.

Oppoverbakker og det å la hesten stå på noe med forparten så det kommer mer vekt på bakbena trener musklene i bakparten.

Nedoverbakke og det å stå på noe med bakparten så det kommer mer vekt framover trener forparten.

Overganger og rygging er også fin styrketrening, både mellom skritt og holt og mellom gangarter.  

Bakkene du går i behøver ikke være bratte for at det skal ha treningsverdi. Både overganger, rygging og bare det å trene på å bruke kroppen rett i slakke bakker både opp og ned er fin styrketrening.